TYT COĞRAFYA KİTAPLARI
Önceki ismi YGS-LYS, yeni ismi TYT-AYT olan üniversiteye giriş sınavı ile öğrenciler Mart ve Haziran aylarında iki ayrı dönemde sınava giriyordu. 2018 yılında getirilen yeni sistem de iki oturumdan oluşuyor. Ancak sınavlar Cumartesi-Pazar günleri peşpeşe yapılıyor. Tüm adayların girmek zorunda oldukları ilk oturum TYT (Temel Yeterlilik Testi) olarak adlandırılıyor.
TYT yeni dönemde üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 1.oturum sınavıdır. Bu sınavda öğrencileri Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testleri bekliyor. Temel Yeterlilik Testi’nde öğrencilerin karşısına 9 ve 10.sınıf konuları çıkıyor. TYT sınavında daha çok mantık ve okuduğunu anlama soruları belirleyici oluyor. TYT sınavında 40 Temel Matematik, 40 Temel Türkçe, 20 Fen Bilimleri 20 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 120 soru soruluyor. 20 Sosyal Bilimler sorusu 5 din, 5 felsefe, 5 tarih ve 5 coğrafya olarak ayrılıyor.
TYT’den alınacak 150 ve daha yukarısı puan ile Önlisans yani 2 yıllık fakültelere girmek mümkün oluyor. Yine TYT’den 150’den yüksek puan almak koşulu ile adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması şartı bulunuyor. Yani 180 puana ulaşan adaylar Lisans başka bir ifadeyle 4 yıllık fakültelere girme şansını yakalıyorlar.
Üniversite öğrencisi olabilmek için sınava girecek olan adaylar, sınavda diğer alanlar gibi Sosyal Bilimler sorularının içine dâhil olan coğrafya sorularına da yanıt verecekler. Bu süreçte doğru TYT Coğrafya kitapları ile çalışmak son derece önemlidir.
YKS sınavının TYT oturumundaki Coğrafya soruları
içinde
DOĞAL
SİSTEMLER başlığı altında
Doğa ve İnsan, Dünya’nın Şekli
ve Hareketleri, Coğrafi Konum, Harita Bilgisi, İklim Bilgisi, Yerin
Şekillenmesi, Doğanın Varlıkları;
BEŞERİ SİSTEMLER
başlığı altında
Beşeri Yapı, Nüfusun Gelişimi,
Dağılışı ve Niteliği, Göçlerin Nedenleri ve Sonuçları, Geçim Tarzları; MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE
başlığı altında Türkiye’nin Yeryüzü Şekilleri
ve Özellikleri, Türkiye İklimi ve Özellikleri, Türkiye’nin Doğal Varlıkları,
Türkiye’de Yerleşme, Nüfus ve Göç; KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER
başlığı altında Bölge Türleri ve Sınırları,
Konum ve Etkileşim, Coğrafi Keşifler; ÇEVRE ve TOPLUM altında Doğa ile İnsan Arasındaki
Etkileşim, Doğal Afetler konuları yer almaktadır.
TYT’de coğrafya iyi çalışıldığı takdirde ayırt edici bir
alan olabilir. Bol tekrar ve soru çözümü ile rahatlıkla mesafe alınabilir. Diğer
alanlarda olduğu gibi coğrafyada da konular arasında bağlantıları sağlam oluşturmak
önemlidir. Coğrafya sorularında ne kadar tekrar yapılırsa o kadar faydalı
olacaktır. Tabiî ki dersi derste dinlemek en çok katkı sağlayacak noktadır.
TYT’ye girmek isteyen öğrenciler, coğrafya sorularından zaman yarışını kazanmak adına hazırlık yaparken doğru kaynak kitapları tercih etmelidir. Konu anlatımlı coğrafya kaynakları, bilginin doğru şekilde öğrenilmesini sağlarken; soru bankaları kaliteli sorularla sınava hazırlanmanıza yardımcı olmaktadır. TYT Coğrafya kitapları seçiminde bulunurken öncelikle konu anlatımının detaylarına göz gezdirmek önem arz etmektedir. Kitapta her konu tek tek ele alınmış olmalıdır. Aynı şekilde konuların alt başlıkları da detaylı olarak irdelenmiş şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir.
Yüzeysel olarak geçiştirilmiş konuların, size herhangi bir faydası olmayacaktır. Bu nedenle TYT Coğrafya kitapları seçiminde doğru adımı atmak önemlidir. Bu noktada, TYT sınavlarına hazırlanacak öğrenciler için kaliteli ve piyasa şartlarından daha uygun seçenekler ucuzkitapal.com ile size bir tık uzaklıkta bulunmaktadır.