Türk Siyasi ve Düşünce Hayatında Rusya Türkleri (1945-1960) - Sibel Demirci - Post Yayınevi
Türk Siyasi ve Düşünce Hayatında Rusya Türkleri (1945-1960) - Sibel Demirci - Post Yayınevi
Bu kitap 1945-1960 yılları arasında Türkiye’deki Rusya Türkleri olgusunu konu almaktadır. Rusya toprakları ve Osmanlılar arasındaki “milliyetçi” şuurun gelişmesi akabinde artık birbirinden haberdar olan Rusya ve Anadolu Türkleri, Türkiye-Sovyet ilişkilerinin tesirli bir dinamiği haline gelmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyetinin Rusya Türkleri olgusuna temkinli duruşu Sovyetler ile olan münasebetlerinin sınırını oluşturmuştur. Ancak Türkiye bu ilişkileri bir devlet stratejisi şeklinde yürütmese de Rusya Türklerinin önderlerine sağladığı imkânlar ile zımnen yürütmeye çalışmıştır.
Çalışmanın esas konusu ise bu olgunun Soğuk Savaş Dönemi’nde izlediği seyirdir. 1945 ile başlayan bu sürecin sürpriz aktörü ise Amerika Birleşik Devletleridir. Artık Rusya Türkleri sadece Türkiye ve Sovyetler arasındaki bir mesele olmaktan çıkmış, Amerika Birleşik Devletlerinin soğuk savaş stratejilerine konu olmuştur. Münih merkezli bu stratejiler ilginç kişi ve hadiseleri barındırmakta, bizzat Amerikan istihbarat birimlerince kurgulanmaktadır.
Döneminde çıkan yayınlar, haberler ile arşiv belgelerinin derlendiği ve işlendiği bu kitap, söz konusu ilginç dönemi Rusya Türkleri özelinde anlatmaya gayret etmektedir.
Yorum bulunamadı