‘Ol Dedi Oldu Âlem’ Yaratılış ve Sonrası - Yusuf Yazar - Büyüyen Ay Yayınları
Ortadoğu’nun Son Yüzyılı ve Başlangıcından Bugüne Ortadoğu çalışmalarından sonra Yusuf Yazar bu çalışmasında, nispeten güvenilir ve sahih addettiği bilgilere dayandırdığı bir perspektifle âlemlerin ve içinde bulunanların yaratılışını, insanın eşref-i mahlûkat potansiyeliyle yaratılışını, sisler ve belirsizlikler içindeki Hz. İbrahim öncesi dönemine dair olan yaygın kanaatleri, kainatın ve insanın yaratılış / ortaya çıkış tezleri bağlamında ‘modern bilim’ anlayışının destek verdiği paradigmaları, modern bilimin yılmaz savunucusu olmaktan öte despot dayatıcısı edasındaki ‘bilimselciler’in üslûp ve tarzlarını sorguluyor.
Yazar bunları yaparken, Rönesans ve Reform hareketleriyle oluşan atmosferde açığa çıkıp Hümanizm, Rasyonalizm ve Pozitivizm gibi aynı insan-merkezci (Yaratıcı-merkezci olmayan) yaklaşıma ve zımnen de olsa materyalist bir ruha sahip düşünce akımlarıyla kendisini takviye etmiş olan modern bilim anlayışının, vahiy kökenli inanış ve anlayışlara ve onlardan beslenen yaklaşımlara karşı olan, giderek ve özellikle Aydınlanma dönemiyle birlikte amansız bir saldırıya dönmüş olan duruşu ve sergilediği kutsal ve kutsallık karşıtı perspektifini ve benimsediği dil ve üslûbunu tartışıyor. Bunu yaparken, son seksen yıl içerisinde İslâm coğrafyasındaki özgün seslerin bütünlükçü tepkilerine paralel olarak Rene Guenon’la Batı’da da başlayan ve kendisini hikmete âşina kılan ‘gelenekçi’ çizginin derin bir birikime dayandırarak ortaya koymuş olduğu köktenci yaklaşımıyla, Rönesans ve Reformasyon atmosferinden beslenmiş, genel anlamda din ve dinî olan her şeyi hayatın dışına sürme çabasındaki Avrupa menşeli kutsal-karşıtı ve düşmanı bakış açılarıyla ve modern bilim anlayışıyla heaplaşmasını ve dolayısıyla, öncelikle İslâm coğrafyasında olmak üzere kendisini vahiy kökenli sahih bir gelenekle irtibatlı addeden kesimlerde direniş ve özgüven yükselişi sağlayışını resmediyor.
Bu değerlendirmeler yapılırken, kitabın ana konularıyla ilişkisi ölçüsünde Nuh Tufanı’nın cihanşümûl olup olmadığı, oryantalizm, ‘bilginin İslâmîleştirilmesi ve pozitivist modern bilim anlayışının akademik çalışmalar üzerindeki etki ve kontrolü gibi konular da değerlendirme kapsamında tutuluyor.
Bu kitabın, vahiy kökenli bir inanca mensubiyeti olduğuna inananlar nezdinde hem kâinatın ve içindekilerin ve hem de insanın yaratılışı ve sonrasındaki ilk dönemlere dair doğru bir yaklaşımı benimseyişlerinde temel ve anahtar bir perspektifi sunmuş olduğunu umuyoruz.
Yorum bulunamadı
 Akademik
 Akademik  Bilgisayar
 Bilgisayar  Çocuk Kitapları
 Çocuk Kitapları  Edebiyat Kitapları
 Edebiyat Kitapları  Eğitim Kitapları
 Eğitim Kitapları  Ekonomi Kitapları
 Ekonomi Kitapları  Felsefe Kitapları
 Felsefe Kitapları  Genel Konular
 Genel Konular  Hobi Kitapları
 Hobi Kitapları  İnsan ve Toplum
 İnsan ve Toplum  Kişisel Gelişim
 Kişisel Gelişim  Politika Siyaset
 Politika Siyaset  Sağlık Kitapları
 Sağlık Kitapları  Tarih Kitapları
 Tarih Kitapları  Yemek Kitapları
 Yemek Kitapları 
 İlkokul Kitapları
 İlkokul Kitapları  Ortaokul Kitapları
 Ortaokul Kitapları  Lise Kitapları
 Lise Kitapları  TYT Kitapları
 TYT Kitapları  AYT Kitapları
 AYT Kitapları  DGS Kitapları
 DGS Kitapları  ALES Kitapları
 ALES Kitapları  KPSS Kitapları
 KPSS Kitapları  YDS Kitapları
 YDS Kitapları  YÖK-DİL Kitapları
 YÖK-DİL Kitapları 
 
 
