Mizora: Bir Kehanet - Mary E. Bradley Lane - Fihrist Kitap
Mizora: Bir Kehanet - Mary E. Bradley Lane - Fihrist Kitap
Mizora, tarihin ilk “tam” feminist u¨topyası. Mary Bradley Lane, bu c¸alıs¸masıyla kendinden o¨nceki feminist u¨topya denemelerinden fazlasını gerc¸ekles¸tirmis¸, edebi^ ve du¨s¸u¨nsel gu¨cu¨nu¨n yanında kurgusal bu¨tu¨nlu¨gˆu¨ olan bir eser meydana getirmis¸tir.
Bradley Lane bize erkeklerin olmadıgˆı bir cogˆrafyanın, kadınların kendi kendine u¨reyebildigˆi ve kendi medeniyetlerini kurdugˆu bir toplumun anlatısını sunar. Siyasi bir kac¸ak olan prensesin, kac¸arken Kuzey Kutbu civarında bu kadınlar toplulugˆunu go¨rmesiyle birlikte, yazar bizi kadınlar u¨topyasının derinliklerine davet eder.
Bu tema, feminist yazınıyla az c¸ok bagˆı olan c¸ogˆu kis¸i tarafından bilindik bir temadır. Evet, Charlotte Perkins Gilman’ın “Kadınlar U¨lkesi” adlı, ilk feminist u¨topya olarak sunulan 1915 yılına ait kitabından bahsediyoruz. Sorun s¸u ki, Mizora 1880 yılında yazılmıs¸tı. Ayrıca edebi^ ve du¨s¸u¨nsel derinligˆi ac¸ısından Kadınlar U¨lkesinden daha nitelikli oldugˆunu so¨yleyen aras¸tırmacılar da yok degˆildir.
Mizora’nın bu unutulmus¸lugˆunun belki en bu¨yu¨k sebebi, yazarına dair neredeyse hic¸bir bilgimizin olmamasıdır. Ayrıca yıllar sonraki “kopyacı” ardılı Charlotte Perkins’in tanınır bir aktivist ve feminist sosyolog olması da Mizora’nın unutulmasında bu¨yu¨k pay sahibidir. Mizoranın 70’li yıllar sonrası tekrar basımı yapılmıs¸ ve tarih ic¸indeki o¨nemi kes¸fedilerek hakkı teslim edilmis¸tir.
Feminist U¨topyalar dizimizin amacına uygun olarak, Mizora’yı ve unutulan ilk do¨nem feminist u¨topyaları Tu¨rkc¸eye kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz.
Yorum bulunamadı