Hatay Sorununun İzmir Basınında Yansımaları (1936-1939) - Adem Budak - Berikan Yayınevi

9786257049337
%
20
İndirim
441,60 TL
552,00 TL
Stokta yok
Favori listesine ekle
Kargo Bilgisi

Sabit kargo ücreti 60TL

600TL ve üzeri Kargo Ücretsiz

Ödeme Seçenekleri

Hatay Sorununun İzmir Basınında Yansımaları (1936-1939) - Adem Budak - Berikan Yayınevi

Hatay Sorununun İzmir Basınında Yansımaları (1936-1939) adlı bu kitapta uluslararası platformlarda Sancak, Atatürkün deyimiyle Hatay olarak adlandırılan bölgenin, uzun yıllar süren mücadeleler sonrasında anavatana katılma serüveninin İzmir basınında nasıl ele alındığı anlatılmıştır. Hatay Sorunu, 1936 yılında uluslararası bir mesele olarak ortaya çıkmış ve 1939 yılında bölgenin Türkiyeye kesin bir şekilde katılmasıyla sona ermiştir. Bundan dolayı bu çalışmada zaman aralığı olarak 1936-1939 arası alınmıştır.

Eski ve yeni başkentlerimiz olan İstanbul ve Ankara gazeteleriyle kıyaslanabilecek derecede İzmir gazeteleri Hatay Sorununu sahiplenmiştir. Gazetelerde konuyla ilgili yapılan haberlerde yansıtılan bakış açılarını, makalelerde gelişmelerin ele alınış biçimlerini, gazetelerin kamuoyunun dikkatini bölgeye çekme konusundaki gücü, sorunun hem ulusal hem de Avrupa basınını kapsayacak boyutta takip edilip edilmediğinin saptanması başlıca hedefler olmuştur.

Giriş bölümünde; Birinci Dünya Savaşında kaybedilen ve bu kaybın 1921 yılında imzalanan Ankara Antlaşmasıyla onaylandığı Sancak bölgesinin, 1936 yılında atılan diplomatik adımlar sonucunda uluslararası bir mesele haline getirilmesine kadar geçen sürede yaşanan olaylara değinilmiştir. Birinci bölümde; Fransanın 1936 yılında Suriye ile imzaladığı antlaşmanın ardından Sancakın Suriyeye verilmesine karşı çıkan ve Avrupada artan gerginliklerden yararlanmak isteyen Türkiyenin konuyu Milletler Cemiyetine götürüp oradan Hatayla ilgili ayrı bir varlık şeklinde ifade edilen müstakil bir idare kararı çıkarması ele alınmıştır.

İkinci bölümde; müstakil bir devlet yaratılması için yapılan çalışmalar ve Fransanın çeşitli yollarla bunu sabote etme girişimleri incelenmişti. Üçüncü bölümde ise; Fransanın gittikçe artan Alman tehdidi karşısında Türkiye ile ilişkilerini düzeltme kararı alması ve bu kapsamda hem Hatay Devletinin kurulması hem de ikili antlaşmalar eşliğinde Hatayın anavatana katılma süreci İzmir basınının penceresinden ele alınmıştır.

Yazar
Sayfa
360Sayfa
Kağıt
1. HamurKağıt
Boyut
16.00x24.00cm
Basım Yılı
Şubat 2020
Ürün Yorumları

Yorum bulunamadı