Foucault ve Kaçıklık Kuramı Postmodern Hesaplaşmalar - Tamsin Spargo - Everest Yayınları
Foucault ve Kaçıklık Kuramı Postmodern Hesaplaşmalar - Tamsin Spargo - Everest Yayınları
Bir Kaçıklık Soykütüğü,
Elinizdeki deneme kaçıklık kuramı, kaçık düşünce ve Foucault hakkındadır. Foucaultnun cinsellik ve topluma ilişkin fikirlerine el atıp bunları geliştiren ve çok çeşitli akademik disiplinlerde yer alan çok sayıda yazar ve düşünür var. Foucault bir katalizör, bir hareket noktası, bir örnek ve önce, sürekli bir sinir bozucu etken, bir tür bozguncu, ama yeni fikirlerin geliştirilmesini kışkırtan önemli bir düşünür olarak da görülebilir.
Neticede sadece bir anlatım olan elinizdeki bu deneme, Foucaultun eserlerini ve kaçıklık kuramının gelişimini kaçınılmaz olarak bir tür çizgisel tarih anlayışı içinde ele alacaktır, ancak mümkün oldukça, basit bir nedensellik ve ilerleme efsanesinin baştan çıkarıcı etkilerine karşı direnmeye çalışacağımı belirtmeliyim.
Kaçıklık kuramının kökeni Foucault olmadığı gibi, bu kuram onun düşüncesinin varış noktası da değildir. Dolayısıyla bu denemenin, Foucaultnun kendine özgü kavramlarından birisini kullanarak, cinselliğe ilişkin belirli bir söylemler dizisinin mevcut kaçıklık uğrağında zirve noktasına ulaşan (nihai olarak değil, geçici olarak) kısa ve kısmi bir “soykütüğü“ olarak görülebileceğini vurgulamak isterim.
Yorum bulunamadı