Alman Demokratik Cumhuriyet 1968 Anayasası - Kolektif - Sancı Yayınları
Alman Demokratik Cumhuriyet 1968 Anayasası - Kolektif - Sancı Yayınları
Alman Demokratik Cumhuriyeti’ni, onu hiçbir zaman yaşamayanlara sormak haksızlık olurdu. O¨zlenenler de sitemler de; o¨vgu¨ler de eleştiriler de o topraklardan çıkmalıydı. Yalnızca yıkıcı eleştirilerin var olduğu bir ortamda ve sosyalizme dair her s¸eyin koşulsuz şartsız kötülenmesinin makul go¨ru¨ldu¨gˆu¨ bir sistemde, başkalarının seslerini de duyurmaya ihtiyaç¸ vardı.
Alman Demokratik Cumhuriyeti, eski günleri anan Leipzigli emekli bir fabrika işçisine, Dresdenli bir tiyatro sanatçısına, s¸u anda Almanya’nın batısında çalışanlara oranla c¸ok daha du¨s¸u¨k bir maaş¸ alan ve is¸e girerken ayrımcılıgˆa ugˆrayan bir beyaz yakalıya da sorulmalı. Alman Demokratik Cumhuriyeti yalnızca o dönemi yas¸ayan Almanlara degˆil, Tu¨rkiye’deki siyasi baskıdan dolayı yolları Dogˆu Berlin ile kesis¸mis¸ olan devrimcilere, değişim programıyla Rostock’a gitmis¸ Mozambikli o¨gˆrencilere ve duvar yıkılana kadar ırkc¸ılıkla kars¸ılas¸mayan, Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin feshinden kısa bir su¨re sonra ise mahalleleri ırkc¸ılar tarafından basılan Vietnamlı is¸c¸ilere de sorulmalı.
Tu¨m bu insanların o¨zlemlerini bir hukuk metni aracılıgˆıyla da olsa Tu¨rkc¸e ile bulus¸turma ve yazına hâkim olan o¨nyargıları biraz olsun kırma konusunda u¨zerimde bir sorumluluk hissettim.
Alman Demokratik Cumhuriyeti 1968 Anayasası, u¨lkenin do¨nu¨s¸u¨me girmeden o¨nceki son anayasası. Sosyalist anayasacılık ac¸ısından gu¨zel bir o¨rnek tes¸kil ettigˆini du¨s¸u¨ndu¨gˆu¨m bu metin, Almanca aslından ve 1974 yılında yapılan degˆis¸iklikler de eklenerek Tu¨rkc¸eye c¸evrildi
I·nsanların o¨zlemlerini paylas¸abilmek ve bu o¨zlemlere gelecekte bir s¸ans daha verebilmek u¨midiyle
Yorum bulunamadı