Politika ve Sorumluluk - Nilgün Toker Kılınç - İletişim Yayınevi
Politika ve Sorumluluk - Nilgün Toker Kılınç - İletişim Yayınevi
Dünyanın gidis¸atına mu¨dahil olma istemi anlamında politikanın irtifa kaybettigˆi zamanlardan gec¸iyoruz. Neoliberalizm “c¸agˆında” iktisadi akıl, politik olanı geriletiyor, sulandırıyor. Politik du¨s¸u¨ncenin ve eylemin akıs¸ına ket vuran bu su¨rec¸, politikanın ala^metifarikası olan kars¸ılıklı konus¸manın ve dinlemenin imka^nsızlas¸tıgˆı bir es¸igˆi zorlamakta. I·c¸ine su¨ru¨klendigˆi bu darbogˆazdan c¸ekip alabilmek ic¸in politikayı yeniden du¨s¸u¨nmeye ihtiyac¸ var. Nilgu¨n Toker Kılınc¸’ın bu kitapta bir araya gelen yazılarının amacı da tam olarak bu: Politikayı du¨s¸u¨nmeye, politikayı dert etmeye davet!
Bu davete damgasını vuran bir saik, “adalet” nosyonudur. Hayatın zapturapt altına alındıgˆı, so¨ylemlerin istikrarsızlas¸tıgˆı, hazır kalıpların du¨s¸u¨nce ve eylemin ic¸ini bos¸alttıgˆı bir zamanda politikayı du¨s¸u¨nmek, Nilgu¨n Toker Kılınc¸’a go¨re, aynı zamanda adalet u¨zerine du¨s¸u¨nmektir. “O¨zgu¨rlu¨k”, adaleti yeniden du¨s¸u¨nmek ve ins¸a etmekle mu¨mku¨ndu¨r. Adalet politikanın kurucu ilkesi olarak bir arada yas¸ama arzusunun da asli dayanagˆıdır. Adil bir toplumda, o¨zgu¨r bir birey olarak, digˆer insanlarla bir arada yas¸ama kos¸ulunun sorumlulukla olan bagˆlantısı, politikayı “sorumluluk” temelinde du¨s¸u¨nmeye tes¸vik edecektir.
“Es¸itlik”, “du¨nya”, “hak”, “o¨zgu¨rlu¨k”, “eylem”, “adalet” gibi temel kavramların sorumluluk duygusuyla anlam kazanması, politikanın bugu¨n neredeyse unutulmus¸ olan “etik” boyutunu da go¨zler o¨nu¨ne serer: Du¨nyaya kars¸ı insan olmamız hasebiyle sorumluyuzdur. Nilgu¨n Toker Kılınc¸’ın umutlu sesinde, bu sorumluluk bilinci yankılanıyor.
Yorum bulunamadı