Hıristiyan Türkler ve Papa Eftim - Foti Benlisoy - İstos Yayıncılık
Hıristiyan Türkler ve Papa Eftim - Foti Benlisoy - İstos Yayıncılık
Foti Benlisoy ve Stefo Benlisoy tarafından uzun yıllara yayılan, geniş kapsamlı bir çalışma neticesinde kaleme alınan Tu¨rk Milliyetçiliğinde Katedilmemiş Bir Yol ‘Hıristiyan Tu¨rkler’ ve Papa Eftim kitabında birbiriyle bağlantılı bir dizi sorunun cevabı aranmaktadır:
Yunan ve Tu¨rk milliyetçilikleri Anadolulu Tu¨rkdil Ortodoksları kendi ulusal cemaatlerine dahil etmek adına hangi söylemsel stratejileri devreye soktular?
“Karamanlıların” Yunan milliyetçiliği açısından dilsel, Tu¨rk milliyetçiliği açısındansa dinsel “anomalisi” nasıl bertaraf edilmeye çalışıldı?
Söz konusu söylemsel stratejiler, aynı milliyetçi projeye bağlı farklı ulusal kimlik tanımları arasındaki rekabet bağlamında kimin Yunan ya da Tu¨rk sayılıp sayılmaması gerektiğine dair tanımlarda hangi değişiklikleri gu¨ndeme getiriyordu?
“Hıristiyan Tu¨rkler” teması Tu¨rk milliyetçiliğinin dini aidiyetle, spesifik olarak da İslam’la ilişkisinde nasıl bir kırılmaya denk du¨şu¨yordu? “Tu¨rkdil Hıristiyanlar” vakası, Tu¨rk milliyetçiliğinin seku¨ler ve etnik sınırlarının anlaşılması açısından kritik önemdedir. Milli Mu¨cadele dönemi, farklı ve bazen birbirine rakip milliyetçi ulusal inşa projeleri arasında kararsız olunduğu bir dönemdi. Kimin inşa halindeki Tu¨rk ulusal kimliğine içerilip kimin dışlanacağı meselesi, bu alternatif milliyetçi projeksiyonlar arasındaki rekabetin bir u¨ru¨nu¨ olarak ortaya çıkacaktı. Bu anlamda Anadolulu Tu¨rkdil Hıristiyanların Tu¨rklu¨ğu¨nu¨n kabul ya da reddedilişi, bizatihi Tu¨rklu¨k tanımı u¨zerinde, yani ulusal topluluğun sınırlarına dair de sonuçlar doğuracaktı.
Yorum bulunamadı