Kanlı Mahabad’dan Aras’ın Kıyılarına - Necefkuli Pısyan - Avesta Yayınları

9789757112518
%
25
İndirim
165 TL
220 TL
Stokta yok
Kargo Bilgisi

Sabit kargo ücreti 89TL

890TL ve üzeri Kargo Ücretsiz

Ödeme Seçenekleri
Kitap Açıklaması

Fars gazeteci Necefkuli Pısyan’ın cepheden izlenimlerini aktaran “Kanlı Mahabad’dan Aras’ın Kıyılarına” adlı kitap çıktı. İlk baskısı 2001’de yapılan kitabın yeni baskısı eklerle genişletilmiş. 2004’te Erbil’deki bir patlamada hayatını kaybeden Şewket Şêx Yezdîn o dönemki olayların kronolojisi ve Mela Mustafa’yla birlikte savaşarak Aras nehrinden Sovyetler’e giden 500 Pêşmergenin isim listesini de hazırlamış.

Mahabadda 1946 yılında kurulan ve şehrin adıyla özdeşleyen Kürdistan Demokratik Cumhuriyeti, nam-ı diğer Mahabad Kürt Cumhuriyeti, aynı yılın sonlarında yıkıldı. Cumhuriyetin yıkılmasıyla birlikte bütün İran ordusu Kürdistana yığıldı. İranla anlaşma yolunu seçen ancak gene de idam edilen Cumhurbaşkanı Kadı Muhammedin aksine, cumhuriyetin kuruluşunda önemli bir rol üstlenen Mela Mustafa Barzani İran ordusuna karşı koydu.

Dönemin önde gelen gazetelerinden İttilatın muhabiri Necefkuli Pısyan, ordu birlikleriyle cepheye gitti ve savaş alanından haberler geçti. Nesnel olmasa da bu eşitsiz savaşı birçok boyutuyla gözler önüne serdi. Ve Mela Mustafanın 500 pêşmergesiyle İran ordusuna karşı büyük bir direnme savaşı vererek Aras Nehrinden Sovyetlere geçmesiyle sonuçlanan uzun yürüyüşünün ilk adımlarına tanıklık etti.

Yayınevi
Sayfa
160 Sayfa
Kağıt
2. Hamur
Boyut
13.50x20.00 cm
Basım Yılı
Eylül 2019
Barkod:
9789757112518
Kitap Yorumları

Yorum bulunamadı