Hısnul Müslim - Said El-Kahtani - Mukattaa Yayınları
Hısnul Müslim - Said El-Kahtani - Mukattaa Yayınları
Dua ibadetin özü olması hasebiyle, kulda Allah’ı tanıma (yani marifetullah) şuurunu daha canlı ve devamlı hale getirmek suretiyle Müslümanca bir hayat yaşamak için gerekli duyarlılık ve bilince ulaştırması; ayrıca hayatı Allah rızası doğrultusunda daha anlamlı kılmak için gerekli olan zihin duruluğu, moral, güç, sağduyu ve ferasetin gerçekleşmesine imkân verir. Bu durumda dua, gerçek bir tevekkül halini alır yani bir sıkıntıyı çözmenin veya önlemenin gerekli bütün yolları Allaha dayanmanın sağladığı sükûnet ve güçle çözülür ve sonucun hayırlı olması Allahtan beklenir.
Allahı anmanın ve Ona sığınmanın, Allah rızasına ulaştırıcı olması yanında kul açısından Ona duyulan yakınlık sonucunda uzak veya yakın birçok fayda ve mükâfata vesile olması söz konusudur. Kurana göre dua edene Allah karşılık verir ve Allahı anan kimseyi Allah da anar.
Dua, insanın Allaha kulluk faaliyetlerinin esas unsurudur ve İslâm literatüründe genel anlamda dua terimi, bu unsurun değişik kavramlarla anlatılan çeşitli görünüşlerini de ifade eden geniş bir muhteva kazanmıştır.Buna göre dua kulun Allahtan bir şey dilemesi, Allahın rızasını istemesi, Allahı yardıma çağırması, anması demek olur.
Yorum bulunamadı