Gelibolulu Mustafa Alinin Künhül- Ahbarının IV. Rüknünün Kaynakları

9786057244604
%
15
İndirim
287.30 TL
338.00 TL
Temin Edilebilir (3-5 İş günü)
Kargo Bilgisi
500TL ve Üzeri Kargo Ücretsiz
Ödeme Seçenekleri

Gelibolulu Mustafa Alinin Künhül- Ahbarının IV. Rüknünün Kaynakları

Ali,1541de Geliboluda hali vakti yerinde edebiyatla ilgilenen bir tüccarın oğlu olarak dünyaya geldi. Onun vasatın üzerinde bir zekaya ve edebi kabiliyete sahip olması ve aile münasebetleri bir reaya olarak mümkün olan en iyi eğitimi almasına vesile oldu. 1560’ta İstanbul’da Osmanlı İmparatorluğundaki Müslüman yöneticilerin ve aydınların dahil olduğu ilmiye sınıfında kendisine bir yer veren Sahn-ı Seman seviyesindeki en yüksek medrese eğitimini başarı ile tamamladı. Âli kendisini daima ulema sınıfından birisi olarak görmesine rağmen açıkça söylemek gerekirse hiçbir zaman o sınıfın bir elamanı olmadı. Başından itibaren o bir alim olması için gereken uzun ve zahmetli bir çalışma devresini atlamak istedi. Ve Sultan Süleymanı takiben tahta geçen Selim IInin Konyada sarayında ilk Farsça divanını sunarak şansını denedi. Yazarımız edebi başarıyla çok gururlanmasına sadece on beş yaşında iken pek mütevazı olmayan Âli mahlasını almış olmasına rağmen yine de bir saray şairi olarak ve prensin musahibi olarak kabul edilmedi.

1562-63’te Ali, iş için İstanbul’daki saraya doğrudan müracaat etti. Fakat yine de kabul edilmedi. Bu geri çevrilişten sonra, Âli prens Selimin eski olan Mustafa Paşanın himayesine girdi. Mustafa Paşa’nın özel sekreteri oldu. Ve patronun ölümüne kadar yirmi yıla yakın bir zaman bu görevi sadakatle yürüttü. Aynı yıl (1562-63) Lala Mustafa Paşa’nın Halep beylerbeyliğine atanması üzerine onunla Halepe gitti. Sonraları patronuyla beraber kısa fasılalarla görev gereği görev gereği Şam’da Mısır’da sonra Şam’da bulundu. 1568de Mustafa Paşa Mısır’ın askeri komutanı Koca Sinan Paşa ve Âlinin 

daha sonraki patronu sadrazam Sokullu Mehmet Paşa ile (1579) ciddi bir ihtilafa düştü. Fakat bu durum kısa zamanda artık Sultan olan Selimin (1566-1574) etkisiyle düzeltildi. Ve Mustafa Paşa divan veziri ve musahip olarak terfi ettirildi.

Muhtemelen Âli’nin bir sekreter olarak bu ihtilafın içerisinde olması sebebiyle, Âli patronun başkente gidişinden faydalanamadı. Ve patronu Lala Mustafa Paşa ile aralarına bir müddet soğukluk girdi. Âli bu dönemin çoğunu Bosna’da timarlı sipahi ve sancak beyi Ferhat Paşanın sekreter olarak geçirdi. Bu sürgünden ve saraya müteaddit başvurudan sonra Âli 1578de Safevilere karşı yapılan savaşın komutanı oldu. Lala Mustafa Paşanın sekreteri oldu. Sonraki yıllarda Âli onunla Kafkas ve Doğu Anadolu cephelerine gitti.

1580de Mustafa Paşa’nın ölümünden sonra Âli o zaman ve daha sonraları her ikisi de sarayda Sokulluya karşı bir hizibin elemanları olan meşhur tarihçi birçok sultanın özel eğitmeni Hoca Sadedin ve Gazanfer Ağa gibi önemli görevlerden mali destek ve eserlerine bahşiş almasına rağmen yine de bir patronun himayesinden mahrum kalmıştır. Hayatının geri kalanını hamiler saraydaki hamilerinin sayesinde fakat çoğunlukla birçok kısa dönemlerle eyalet yönetiminde orta sınıf bir memur olarak geçirdi. 1581-82de Âli bu sefer timar defterdarı olarak Halep’e gitti ve 1585-86da Erzurum defterdarı oldu. Gelir açısından ele alırsak (yılda 140. 000) akçe belki de en yüksek ücretili memuriyeti idi. Ve bende onun kim olduğunu ortaya çıkaramadım. Âlinin Şehnameci Lokman’ın eserini de Künhün kullandığı bilinir. Sonuç olarak Nutki ve Talikzâdenin ya

Yazar
Sayfa
423Sayfa
Kağıt
KuşeKağıt
Boyut
16.00x24.00cm
Basım Yılı
2023
Kategori:
Ürün Yorumları

Yorum bulunamadı

Benzer Ürünler Benzer Ürünler