İşçilerin Bilişim Teknolojileri ile Gözetiminden Elde Edilen Verilerin Delil Niteliği ve İş Sözleşme

340,00TL
306,00 TL
Kazancınız: 34,00TL (10%)



Ürün Açıklaması

İşverenler, işçilerin verimlilik ve performanslarını ölçme, işyerinde güvenliği sağlama ve kanuni yükümlülüklerini yerine getirme gibi amaçlarla işçilerini gözetlemektedir. İşverenlerin yönetim ve denetim hakkına dayanan gözetim faaliyetinde bilişim teknolojilerinden sıklıkla faydalanılmaktadır.
İşçilerin gözetlenmesinde kullanılan sistemler, yüz tanıma sisteminden, internet ve e-posta kullanımı denetimine; kamera ile gözetimden küresel konumlama sistemine kadar oldukça çeşitli olabilmektedir. Söz konusu gözetimlerden elde edilen veriler çoğu zaman işçilerin kişisel verilerini oluşturmaktadır.
Bilişim teknolojileri ile gözetimde bir yanda işverenin ekonomik menfaati varken diğer yanda işçilerin kişilik hakları, özel hayatlarının ve haberleşmelerinin gizliliği gibi temel insan hakları mevcuttur. Anılan veriler taraflarca iş sözleşmesinin feshine dayanak yapılabilmekte ve yargılamalarda delil olarak ileri sürülebilmektedir.
Somut uyuşmazlıkların çözümünde yukarıda bahsedilen haklar arasında adil bir dengenin kurulması gerekir. Bu çalışmada bilişim teknolojileri ile gözetimin hukuki çerçevesi çizilmiş, gözetim çeşitleri açıklanmış, söz konusu verilerin hangi hallerde fesih sebebi yapılabileceği ve yargılamalarda hukuka uygun delil sayılarak hükme esas alınabileceği açıklanmıştır. Nihai olarak işçilerin hukuka aykırı gözetim faaliyetlerine karşı başvurabilecekleri yasal yollar üzerinde durulmuştur.


Marka
Adalet Yayınevi
Yazar
Gizem Bozatlı Sezen
Sayfa
157 Sayfa
Kağıt
1. Hamur Kağıt
Boyut
16.00x24.00 cm
Basım Yılı
Şubat 2025
Barkod
9786253771614