Değişen Sinema Değişen Seyirci - Kolektif - Nota Bene Yayınları
Ürün Açıklaması
Film festivallerini anlatan kitap ‘‘Değişen Sinema Değişen Seyirci, Film Festivalleri ve Alternatif Arayışları’ raflarda.
İs¸c¸i Filmleri Festivali’nin 10. yılında Funda Bas¸aran’ın edito¨rlu¨gˆu¨nde İs¸c¸i Filmleri ve Öteki ‘Sinemalar’ kitabı yayımlanmıştı. Festivalin 20. yılında ise Önder Özdemir editörlüğünde ‘Değişen Sinema Değişen Seyirci, Film Festivalleri ve Alternatif Arayışlar’ kitabı çıktı.
2000’lerden itibaren sinema teknolojilerindeki yeniliklerle beraber sinema salonları ve film izleme alışkanlıkları değişti. Bu kitapta sinemadaki ve seyircideki değişimin izleri sürülmekte. Bu kitaba katkı veren yazarlar Türkiye’deki ve dünyadaki film festivallerini farklı yönleriyle ele aldılar. “Küreselleşme ve Festivalizm” kavramları ile neoliberal hegemonik kültür endüstrisine “alternatif” bir festivalin olasılığını değerlendirdiler. Türkiye’de film festivallerinin değişen yapısı, festivallerde görünmeyen emek; festivallerdeki sansür mekanizmaları üzerinde durdular. Hem festivallere uygulanan hem de festivallerin uyguladığı sansürü farklı örnekleri ile gösterdiler. Sinemaların krizini ve bu krize çözüm olarak alternatif arayışlarını, başka coğrafyalardaki festivalleri; dünyadaki festivallerin yapısını; Türkiye’deki seyircinin değişen profilini; festivalleri düzenleyenlerin ve yönetmenlerin görüşlerini okuyacaksınız.
2006 yılında ilk kez du¨zenlendigˆi gu¨nden itibaren yarıs¸masız, u¨cretsiz ve sponsorsuz olma ilkesiyle başlayan İşçi filmleri festivali tamamen go¨nu¨llu¨lerin emegˆiyle hayata gec¸irilmektedir. Festivali düzenleyenler sinemanın yalnızca bir sanat degˆil, aynı zamanda bir dayanıs¸ma ve mu¨cadele aracı oldugˆunu vurgulamaktadırlar. Bu yo¨nu¨yle, bu gibi bağımsız festivaller, birbirinin kopyası olan ve bu¨yu¨k sermaye gruplarının destegˆiyle yu¨ru¨tu¨len festivallerden ayrıs¸ırlar. Devletten destek ve bu¨yu¨k s¸irketlerden sponsorluk alan, dolayısıyla sec¸kilere zaman zaman oto sansu¨r uygulayan festivallerin aksine bagˆımsız ve o¨zgu¨r bir platform olmayı amaçlamaktadırlar. Bu yolda İs¸c¸i Filmleri Festivali yalnız degˆil. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED), Documentarist İstanbul Belgesel Gu¨nleri, Hangi İnsan Hakları? Film Festivali ve Pembe Hayat KuirFest gibi festivaller de go¨ru¨nmeli, go¨sterilmeli, tanıtılmalı ve daha c¸ok insana ulas¸malı. Bu kitap aynı zamanda bu amac¸la hazırlandı. Okuyacagˆınız yazılar Tu¨rkiye’deki ve du¨nyadaki film festivallerini farklı yo¨nleriyle ele alıyor ve bagˆımsız festivallere, bagˆımsız sinemalara ve alternatif arayıs¸lara vurgu yapıyor.
Bu kitabın az bilinen, görünmeyen, gösterilmeyen ve film endüstrisinin temsilcisi olmayan film festivallerinin daha fazla tanınmasına katkı sağlayacağını ve önemli bir boşluğu dolduracağını umuyoruz.
- Marka
- Nota Bene Yayınları
- Yazar
- Kolektif
- Sayfa
- 400 Sayfa
- Kağıt
- 2. Hamur Kağıt
- Boyut
- 13.00x19.00 cm
- Basım Yılı
- Nisan 2025
- Barkod
- 9786052604403