Divan-ı Muhasebat Osmanlı Devletinde Mali Denetim (1862-1908)

9789751632012
%
15
İndirim
30.60 TL
36.00 TL
Stokta yok
Favori listesine ekle
Kargo Bilgisi
500TL ve Üzeri Kargo Ücretsiz
Ödeme Seçenekleri

Divan-ı Muhasebat Osmanlı Devletinde Mali Denetim (1862-1908)

Milletleri, devletleri ve kurumları yaşatan, onları önemli ve saygın kılan temel dinamiklerden biri de yaslandıklan tarihsel birikimleri, geçmişleri ve hafızalandır. Bu anlamda XIX. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devletinde mali denetimi gerçekleştirmek amacıyla kurulan Divan-ı Muhasebat tarihinin bilinmeyen yönlerinin, birikim ve tecrübelcrinin ortaya çıkarılması, büyük önem arz etmektedir. Çünkü bu sadece nereden nereye geldiğimizi gösteren bir bilgi olarak kalmayacak geleceğimize yön verecek bir rehber işlevi de görecektir.

Divan-ı Muhasebat Osmanlı Devletinde Mali Denetim (1862-1908) adlı bu çalışma 1862 ile 1908 arasındaki Divan-ı Muhasebatın tarihini günyüzüne çıkarmaktadır. Tarihsel sürece bakıldığında, Divan-ı Muhasebatın ülke idaresinde, özellikle XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, vazgeçilmez bir işlevi olduğu görülür. Kuşkusuz modern devletin birçok ettiğinin başında beşeri ve mali kaynaklarının hesabını bilmesi gelir. Bu anlamda Osmanlı Devletinin gelir ve giderler-inin denetlenmesinin gereğinin anlaşılarak, bu görevi yapacak kurumların kurutmaya başlanması Tanzimat Dönemine rastlar.

Divan-ı Muhasebatın kurulmasından önce, gelir ve gider denetimını yapmak amacıyla birçok meclis ve komisyon kunılmuştur. Bu kuruluşlar denetleme görevinin yanı sıra daha birçok mali görevle yükümlü tutulduktanndan dolayı başarılı olamamışlardır. Sultan Abdülazizin 1862 tarihinde yayınladığı Hattı Hümayunda zamanın Maliye Nazınndan alınmasını istediği tedbirlerden dolayı görevi denetlemek olan bir kurumun kurulmasının gerekliliği anlaşılmıştır. Osmanlı Sultanına sunulan 29 Mayıs 1862 tarihli arz tezkeresi ile mali konuların düzenlenmesi için, devletin gelirinden fazla harcama yapmaması, dairelerce yapılan harcamalann yıl sonlarında muha.sebeden sorumlu memur tarafından hesabının verilmesi ve bunun sağlanması için her devlette olduğu gibi hesapların bir yüce mahkeme tarafından incelenmesi gerektiği belirtilerek, Divan-ı Muhasebe adıyla bir kurumun kurulması önerilmiş, 29 Mayıs 1862 tarihinde de arz tezkeresi kabul edilmiştir. Divan-ı Muhasebat 1876 yılında ilan olunan Kanunu Esasinin I 05-107nci maddelerinde yer alarak ilk kez anayasal kuruluş niteliğini kazanmış ve Sultan Il. Abdülhamit döneminde daha etkin bir rol oynamıştır.

Divan-ı Muhasebat, Anayasa temelli bir kuruluş olması ve gücünü buradan alması netices-inde Osmanlı devlet teşkilatı içerisinde kendine saygın bir konum elde etmiştir. Mali denetim alanında bütün gücü elinde bulunduran Divan-ı Muhascbat, Osmanlı Devletinin sıkıntılı olduğu dönemlerde üzerine düşen görevi Iftyıklyla yerine getirmiştir.

Bu kitap, 1862 ile 1908 arasındaki Divan-ı Muhascbat tarihini ve bu kurumun gerçekleştirdiği mali denetimi ele almaktadır.

Yazar
Sayfa
415Sayfa
Kağıt
ŞamuaKağıt
Boyut
16.00x24.00cm
Basım Yılı
Haziran 2016
Kategori:
Ürün Yorumları

Yorum bulunamadı

Benzer Ürünler Benzer Ürünler