![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
LBS Hazırlık Kitapları
Olgunluk sınavları Osmanlı döneminde ilk kez Mektebi Sultani’de (Galatasaray Lisesi) 1869′da uygulanmaya başlandı. 1955′te olgunluk sınavı yerine lise bitirme sınavları getirildi. 1974′teyse ÖSYM’nin kurulmasından itibaren kaldırıldı.
Gerek olgunluk sınavı gerekse lise bitirme sınavları öğrencinin lise eğitimini tamamlayıp tamamlamadığını ölçmeye yarayan sınavlardı. Sonucuna göre lise mezuniyeti belirlenir ve öğrenciler üniversitelere başvurabilirlerdi.
Olgunluk Sınavına Kimler Girecek?
Olgunluk sınavına lise mezunu olan öğrenciler girecek, daha sonrasında aldıkları puana göre LYS ye girecekler.
YÖK Başkanı Özcan, şunları söyledi:
“YGS’yi kaldırıp yerine ‘olgunluk’ sınavını getiriyoruz. Böylece lise bitirme sınavını getirip ortaöğretim başarı puanını da bu sınavın sonucundan alacağız. Bu sınavı MEB yapacak, biz sadece LYS yapacağız. Öğrenciler lise son sınıfta ‘lise bitirme sınavı’na girecekler bu sınav öğrencinin lisede gördüğü derslerle ilgili olacak. Eğer hazırlıklarımızı yapabilirsek bu sınavda açık uçlu soru da sorabiliriz. İşte o zaman öğrencinin lise eğitimini desteklemiş oluruz. Öğrenciler bu sınavı geçmeden üniversiteye gidemeyecekler. Bu sınavı geçen öğrenciler LYS’ye katılıp tercih yapabilecekler. Sınavın bize bir faydası da öğrencinin hangi dersten başarılı olduğunu göreceğiz. O zaman belki LYS’de de öğrenciyi buna göre yönlendireceğiz.
http://www.osym-tr.com/2011/05/olgunluk-sinavina-kimler-girecek/
Olgunluk Sınavı Nedir
Liseyi bitirip de yüksek öğrenim yapmak isteyenlerin akademik olgunluğunu anlamak için düzenlenen ve uygulanan sınav...
Olgunluk sınavı yeniden geliyor
Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl 800 bin kadar çocuğun girdiği "Ortaöğretim Kurumları Sınavı"nı (OKS) kaldırıyor. Yeni düzenlemeye göre, lisede birinci sınıfın dışında her yıl "merkezi olgunluk sınavı" getirilecek. Son sınıftaki olgunluk sınavını geçemeyene ise diploma verilmeyecek.
ANA hedefi, "lise eğitimini ÖSS odaklı olmaktan çıkarmak" olan "Ortaöğretim Reform Paketi", Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e sunuldu. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Doç. Dr. İrfan Erdoğan’ın hazırladığı ve görüş için YÖK’e de gönderilen "Reform Paketi"ni Hürriyet ele geçirdi. Çelik tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacağı bildirilen reform paketinde öngörülen modele göre, yeni sistem şöyle işleyecek:
OKS KALKIYOR
Kamuoyunda "Anadolu ve fen liselerine giriş sınavı" olarak bilinen OKS kalkacak. Lise türlerine geçişte, ilköğretimin son sınıfında veya 4-8. sınıflarda derslerde gösterilen başarı esas alınacak. Öğrenciler, başarı sıralaması ve tercihlerine göre fen, Anadolu, sosyal bilimler, genel liselere veya meslek liselerine kayıt olacaklar.
LİSE 1 ORTAK
Öğrenciler ilköğretimdeki başarıları ve etkin bir yönlendirme sistemi doğrultusunda kayıt oldukları ortaöğretim kurumunun birinci sınıfında, bütün lise türlerinde aynı programa tabi tutulacak.
ÜÇ OLGUNLUK SINAVI
Lise 1’in dışında, 2 ve 3. sınıfın ders yılı sonlarında, "merkezi ara olgunluk sınavı" yapılacak. Son sınıfta da yine merkezi olarak, "genel olgunluk sınavı" düzenlenecek. Son sınıftaki genel olgunluk sınavında, bütün lise müfredatından soru çıkacak.
2. SINIFTA GEÇİŞ HAKKI
Dört yıllık lise uygulamasına göre, 1. sınıftan sonra isteyen öğrenci, lise türünü değiştirebilecek. Öğrencilere, lise 2. sınıf sonundaki ara olgunluk sınavı sonrası yapılacak değerlendirmeye göre de meslek liselerine veya yaygın eğitime geçiş hakkı verilecek.
DERS GEÇMEDE ETKİLİ
Lise 2 ve 3. sınıflarda yapılacak "ara" olgunluk sınavlarından alınacak puan, aynı zamanda ders geçmeye etki edecek. Öğrencinin yıl sonu notu hesaplanırken, öğretmenin yaptığı sınavlara ait notların yüzde 60’ı, ara olgunluk sınav puanın yüzde 40’ı esas alınacak.
ARA SINAV DÖRT ALANDA
Ara olgunluk sınavları, tıpkı ÖSS’de olduğu gibi "Türkçe-Matematik", "Sosyal Bilimler", "Fen Bilimleri" ve "Yabancı Dil" olmak üzere dört alanda yapılacak.
OLGUNLUK BEŞ ALANDA
Genel olgunluk sınavı ise dört alana, "Mesleki ve Teknik Eğitim Alanı" da eklenerek beş alanda gerçekleştirilecek. Bu sınavlar bütün sınıflar için aynı gün ve saatte düzenlenecek.
OB NOTU HESAPLAMASI
Buna göre, ÖSS puanına önemli katkısı olan "ortaöğretim başarı notu"nun hesaplaması da değişecek. Halen, öğrencinin derslere ait sınavlardan aldığı notlara göre hesaplanan ortaöğretim başarı notu, artık ara olgunluk sınav puanlarının da eklendiği lise 2 ve 3. sınıf yıl sonu başarı notları ile lise sondaki genel olgunluk sınavı puanının belirli yüzdesi katılarak hesaplanacak.
DİPLOMA ALMA ŞARTI
Lise son sınıfta yapılacak genel olgunluk sınavında belirlenecek baraj puanı geçemeyen öğrenci diploma alamayacak. Bu öğrenciler, takip eden yıllarda okula devam etme zorunluluğu olmaksızın başarısız oldukları derslerden genel olgunluk sınavına girecekler.
NELER OLACAK?
REFORM paketinin sonuç bölümünde, modelin uygulanması halinde ortaya çıkacak tablo özetle şöyle çiziliyor:
BECERİ TABANLI EĞİTİM
Liselerde bilgi yoğunluklu öğretim biçim değiştirecek, beceri tabanlı eğitim stratejileri uygulanacak. Bu durum öğrencilerin, okul dışı kaynaklar yerine daha fazla oranda okulu tercih etmelerini sağlayacak.
YIĞILMA AZALACAK
Öğrenci ve velisi, öğrencinin genel liseye devam edip edemeyeceği, genel lise programlarına dayalı olarak öğrenci alan üniversitelere girebilme potansiyelinin bulunup bulunmadığı hususunda erken bilgilendirilmiş olacak. Böylece, üniversitelerin fen, sosyal, eşit ağırlık, yabancı dil alanlarına girme güçlüğü çekecek öğrencilerin erken yaşlarda meslek liselerine veya yaygın eğitime yönelmeleri sağlanacak.
DERSHANE YERİNE OKUL
Öğrencilerin dershane gibi okul dışı bilgi kaynaklarına yönelmelerine neden olan faktörler minimize edilecek.
hurriyet.com.tr Kamuran ZEREN / ANKARA
TÖDER Başkanı Enver YÜCEL'in Görüşleri
Olgunluk sınavı okulun önemini artıracaktır
TÖDER Başkanı Enver YÜCEL “Olgunluk sınavı lise mezunuyetinin önemini artıracak ve ulusal yeterlilik seviyemizi ortaya çıkaracaktır” dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın açıkladığı ve önümüzdeki dönemde YGS yerine uygulanması öngörülen “olgunluk sınavı”nın birçok açıdan faydaları olacağını belirten TÖDER başkanı Enver Yücel “geçmişte de denenmiş olan ve 1974 yılında kaldırılan olgunluk sınavı dünyanın bir çok ülkesinde bitirme sınavı olarak uygulanmaktadır. Bu sınavlar öğrencilerin bir üst okula geçmeden önce aldıkları eğitimi sorgulayan ve varsa eksiklerini ortaya çıkaran bir uygulamadır. Eğer YGS yerine olgunluk sınavı uyguluyor olsaydık bu yıl YGS de 140 puanı geçemeyen 38 bin öğrenci lise mezunu olamayacaktı. Belki de 180 barajını geçemeyen 320 bin öğrencinin de önemli bir kısmı lise mezuniyetini alamamış olacaktı” dedi. Yücel YGS’nin üniversitelerin sayısal olarak artması ve üniversitelerde boş kontenjanlar dahi kaldığı bu dönemde geçerliliğini yitirdiğini söyledi. Yücel “olgunluk sınavının birçok faydası olacaktır. Birincisi öğrencilerin okula yönelimi artacak ve öğrenciler okul derslerine daha fazla yöneleceklerdir. Olgunluk sınavı sonuçlarını orta öğretim başarı puanı yerine kullanılarak bu puanın hesaplanmasında objektif kriterlere ulaşılmış olacaktır. En önemlisi de bu sınav sonucunda “ulusal yeterlilik seviyemizi” ölçme şansına ulaşacak ve lise düzeyindeki sorunlarımızı daha hızlı çözme şansı yakalayacağız. YGS uygulaması kaldırılıp yerşne olgunluk sınavı getirildiğinde lise mezunu olamayan öğrenci üniversite sınavına giremeyeceği için seviyesi yetersiz olan öğrenciler dershane kapılarında ve özel ders peşinde koşmayacak gereksiz zaman ve masrafa girmeyeceklerdir.
Olgunluk sınavı uygulaması gelecekte üniversitelere giriş sistemini de olumlu yönde etkileyecek. Öğrenciler olgunluk sınavı sonucuna göre üniversitelere başvuracak ve üniversiteler kendi öğrencilerini alabileceklerdir.
Ayrıca YÖK başkanının açıklamasında yer alan üniversitelere IB, SAT ve TOEFL ile öğrenci alınabileceği fikri çağdaş dünyamızda oldukça önemlidir. Dünya üniversitelerinin ve müfredatlarının daha da birbirine yaklaştığı bu dönemde uluslararası geçerliliği olan kriterlerin kullanılmasını faydalı görüyoruz.
TÖDER olarak YÖK başkanının açıkladığı “olgunluk sınavı” uygulamasını destekliyoruz. TÖDER olarak ülkemiz eğitimine ve eğitimdeki sorunlarına çözüm olabilecek her türlü fikrin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Kaynak:artiegitim.com.tr
Bu kategoride ürün bulunmamaktadır
Sipariş no yada E-posta adresi ile sipariş durumunu öğren: